Artikel

Poster: Dragon1 Enterprise Architecture Framework - Change View

In steeds meer organisaties wordt gewerkt met enterprise architectuur. Twee belangrijke aspecten die bijdragen aan het succes van werken onder enterprise architectuur is dat er een eenvoudig, begrijpelijk en goedgekeurd overzicht is door en voor bestuur, directie, management en architecten waaruit blijkt welke architecturen er zijn of worden onderkend. Wie de eigenaar er van is en hoe goed of hoe ver het staat met die architectuur. Op de architectuurposter wordt getoond hoe het enterprise architectuurraamwerk door de tijd heen gezien veranderd voor de organisatie: er komen architecturen bij, en er vallen architecturen af.

In de praktijk blijkt vaak dat een onduidelijke status of belangrijkheid van een architectuur debet is aan het gebrekkig of niet willen of hoeven hanteren van de architectuur in de projecten. Stel dat in de business architectuur het concept self service is gekozen. Dat maakt dat in feite overal waar dienstverlening aan klanten aan de orde is, het self service principe moet gaan gelden in de business. Als het echter onduidelijk is waar, wanneer en welke business architectuur van toepassing is in de organisatie, dan ontstaan er al snel onbedoeld overal uitzonderingen op de architectuur.

Door een dergelijke architectuurposter op te stellen krijgt de CFO of CIO weer het stuur in handen om te bepalen waar de architectuur over gaat en waar ze zich op richt. Ook de onderliggende architecturen zijn harder en kunnen beter zonder uitzonderingen worden doorgevoerd. Belangrijk hier is dat de CFO of CIO de opdracht geeft aan de enterprise architecten om deze architectuurposter te maken. De enterprise architecten zullen zich hier proactief moeten bewegen richting de CFO of CIO. En zichzelf zien als ervaren creatieve (her)ontwerpers van ondernemingen.

Lees hier meer over het enterprise architectuur raamwerk van Dragon1.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

 
Reacties
Anoniem op donderdag 2 februari 2012 13:59

Mark,

Ziet er interessant uit.

Wat je neerzet als de Envision situatie (waarschijnlijk bedoel je zoiets als de ideale situatie), wordt nu vaak denk ik onterecht gezien als de huidige situatie. De huidige situatie is namelijk vaak niet echt ideaal.

Jouw raamwerkposter zou kunnen helpen om te laten (in)zien dat het huidige architectuurlandschap in een organisatie feitelijk gefragmenteerd is en niet een consistent of coherent mooi geheel.

Heb je ook praktijkvoorbeelden hiervan?

Mark Paauwe op maandag 5 maart 2012 17:36

Als een architectuurvisualisatie ervoor zorgt dat mensen gemeenschappelijk beeld en begrip verkrijgen over een situatie, dan is ze in haar opzet geslaagd.

Als ze ook nog wordt gebruikt ter ondersteuning van het nemen van een beslissing, is dat ultiem.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.