Blog

NUP & e-overheid: maken we wel voldoende ontwerptekeningen?

Als ik de berichten lees over de problemen met de voortgang van het NUP, dan komen bij mij de vragen naar boven: waarom gaat het fout en waarom worden die oorzaken niet opgelost?

In mijn praktijk van het reviewen van informatie architectuur voor gemeenten, stuit ik vaak op het probleem dat er wel plannen zijn, er een architectuur is, maar dat het ontwerp ontbreekt. De leveranciers krijgen van de opdrachtgever niet een blauwdruk of bouwtekening aangereikt die ze in stukken kunnen opdelen, per stuk kunnen uitwerken in detail en dan kunnen realiseren.

Wel krijgen de leveranciers deelopdrachten verstrekt waarbij de leverancier steeds zelf het geheel in kaart dient te brengen en de rol van het aan hun toegewezen deel in het geheel. Dit frustreert voortgang en eigenlijk heeft niemand het overzicht. Vanuit deze optiek snap ik wel dat veel gemeenten, eenvoudigweg, ook al is de kennis en de wil aanwezig, het niet voorelkaar krijgen. Het maken van een ontwerp zou bijdragen aan het hebben van inzicht en overzicht en samenhang en afhankelijkheden.

Waarom maakt niet iedere gemeente (zelf los van leveranciers) een ontwerptekening van de te realiseren informatievoorziening en ICT-infrastructuur op A0-formaat die bij de gemeentesecretaris aan de muur hangt. Elk onderdeel dat gerealiseerd is krijgt een groen vlaggetje op de poster. Elk onderdeel dat achterloopt krijgt op de poster een rood vlaggetje.

Waarom deze ontwerptekeningen niet gemaakt worden weet ik ook wel, denk ik. De informatie is gewoon niet of nauwelijks voorhanden. Overal waar ik kom waar men vraagt om een poster te maken wordt de snelheid van het traject alleen maar bepaald door de beschikbaarheid van informatie. En dan heb ik nog een idee van welke informatie ik nodig heb voor een groot formaat informatievoorzieningsontwerp. Stel je voor dat je eigenlijk niet precies weet welke informatie je allemaal nodig hebt om een ontwerpposter te kunnen maken van de informatievoorziening en dat daarbij ook nog eens die informatie niet aanwezig is. Dan snap je waarom dat zoveel mensen geen totaal functioneel en technisch ontwerp maken van de informatievoorziening. Je snapt dan waarom we met het NUP achterlopen op de planning.

Ook ik krijg natuurlijk de opmerking te horen dat het allemaal zo ingewikkeld en dynamisch is dat je van het totaal geen ontwerp kan maken. MIS. Neem een vliegtuig of een winkelparadijs. die zijn al snel honderd keer omvangrijker qua ontwerp dan een informatievoorziening van een onderneming.

Mijn antwoord op de vraag: waarom gaat het fout met het NUP en de e-overheid?, zou al gauw zijn: omdat er geen ontwerptekeningen worden gemaakt door de overheidsinstellingen.

Mijn antwoord op de vraag: waarom wordt dat probleem dan niet opgelost?, zou al gauw zijn: de aanwezigheid van plannen en architectuur verbloemd het ontbreken van functionele en technische totaalontwerpen. Met andere woorden: veel mensen zien niet wat de echte oorzaak van het probleem is: er wordt geen programma van eisen en geen ontwerp gemaakt of goedgekeurd voordat men begint met bouwen! Dit heeft tot gevolg dat men na een frisse start al snel verzand in het aanmodderen.

Mijn visie op enterprise architectuur in het algemeen staat op:

https://www.dragon1.com/blogs

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.