Blog

We hebben snel de nieuwe Visual Business Architect nodig!

Reactie op blog: http://www.blogit.nl/huidige-tekortkomingen-bij-digitale-architectuur

Daan, ik onderschrijf veel van wat je zegt. Jij belicht hier veelal de instrumenten voor een architect (methode, raamwerk, aanpak), waar wat mis mee is volgens jou.

Deze instrumenten die jij aanstipt zijn volgens mij ooit opgetuigd onder de noemer van een kennelijk beeld over wat de architect moet kunnen en moet doen. In mijn ogen is dat huidige beeld over wat de architect moet kunnen en moet doen verouderd en moet het roer nu echt om!

De echte architect is voor mij een ervaren of getalenteerde creatieve (her)ontwerper van totaalconcepten zoals bedrijven, informatievoorzieningen, ICT-infrastructuren of intergale bedrijfs-ICT-oplossingen in een organisatie. De architect moet visies van de opdrachtgever (directie) kunnen concretiseren in ontwerpschetsen. De architect, hij is een ontwerper!

Mijn waarneming is dat de architect van veel grotere toegevoegde waarde is als hij de echte opdrachtgever (uitsluitend de directie of mt’s) van business architectuurvisualisaties zoals infographics en artist impressions van het businessmodel voorziet, op basis waarvan de opdrachtgever beslissingen kan nemen.

De architect is geen Hamster, Cartograaf of Ontdekkingsreiziger. Maar dat is wel vaak de feitelijke situatie als in een organisatie geen processen, producten, diensten of applicaties fatsoenlijk geadministreerd staan. Als je het de architecten vraagt hebben ze an-sich wel een goede visie maar kruipen ze nog te weinig uit hun schulp. Ze doen vaak het werk van de beleidsmedewerker, systeemontwikkelaar of beheerder. Heel nuttig, maar niet de bedoeling en het werk van de architect blijft liggen.

Ik zie nog te weinig business architecten bij de directie met begrijpelijke architectuurvisualisaties aan komen zetten, terwijl ze het wel in hun mars hebben, maar dan niet uit hun dogmatische safety zone durven komen omdat ze zich van oude aanpakken dan wel haperende raamwerken bedienen.

Zoals ik ook al vaker geblogt heb: Business architecten hebben presenteerbare voorbeelden nodig (een eigen architectuurportfolio) om snel duidelijk te maken dat ze 1) verstand van zaken hebben, 2) de opdrachtgever ziet wat hij aan de business architect heeft en 3) dat het de opdrachtgever NU kan helpen met zijn probleem.

Als de architect zich opstelt als ontwerper gaan er bepaalde processen spelen in het architectuurwerk die automatisch leiden tot een verbetering van het architectuurwerk. Ontwerpen is voor de architect de hoofdactiviteit, andere zaken die hij doet zijn nodig zodat hij kan en mag ontwerpen en dat het ontwerp verkocht kan worden en dat realisatie van het ontwerp leidt tot het verwezenlijken van de droom van de opdrachtgever. De hoofdzaak voor de architect is en blijft: ONTWERPEN voor de opdrachtgever.

Als je als architect ontwerper bent, kies je op basis van de ambities en doelen van de opdrachtgever de juiste GROTERE bedrijfskundige en informatiekundige concepten voor de opdrachtgever en smeedt er een uniek totaalconcept mee voor hem. De gehandhaafde wijze waarop de concepten werken en resultaten produceren zijn de conceptprincipes. Deze visualiseer je zeer begrijpelijk voor de opdrachtgever zodat de opdrachtgever (de directie) ziet waarom dat de inzet van dat concept nodig is in het licht van zijn ambities, doelen, randvoorwaarden en uitgangspunten. Veelal worden ambities en doelen onterecht gelabeled als architectuurprincipe vanwege verouderde theorie.

In de vele trainingen die ik geef zie ik hoe architecten in de nieuwe wereld van visual enterprise architecture kunnen stappen en gaan floreren als ze echte architectuurprincipes, als onderdeel van een architectuurontwerp, begrijpelijk gaan visualiseren voor de opdrachtgever, gebundeld in een aansprekend glossy A3 formaat ontwerpboek. Zodat deze opdrachtgever (de directie) beslissingen mee neemt. Motto: Durven = Doen.

Ik denk dat veel van de door jou bovengenoemde instrumenten in het licht van een vernieuwd modern beeld van de (toegevoegde waarde van de) architect (als creatief ontwerper van totaalconcepten) moeten worden geupdate. 

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

 
Reacties
Redactie op dinsdag 30 oktober 2012 13:33

Aan de auteurs van artikelen en blogs: Wilt u in Google Chrome uw tekst uploaden in het veld 'lange omschrijving'. Bvd.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.