DORA helpt de NORA en GEMMA bij overheidsorganisaties te implementeren

De laatste weken krijg ik soms de vraag wat nu precies de relatie is tussen NORA, GEMMA en DORA. Hier onder zet ik dat in het kort uiteen.
DORA (Dutch Open Reference Architecture) is een initiatief dat overheidsorganisaties helpt met het maken van architectuur en architectuurontwerpen. DORA biedt een handreiking voor het visualiseren, beschrijven en documenteren van architectuur en architectuurontwerp van de eigen organisatie. DORA is GEEN vervanging voor NORA of GEMMA maar juist een implementatie hulpstuk.
DORA bestaat uit een aantal architectuurdocumenten die een overheidsorganisatie 1-op-1 kan hergebruiken als voorbeeld voor hun eigen architectuurdocumenten, zoals een handboek architectuur, architectuurprincipesdocument of enterprise architectuurblauwdruk poster. Deze documenten zijn op aanvraag vrij verkrijgbaar en komen in maart en april 2010 in een eerste definitieve versie als downloads op de DORA pagina van Dragon1 te staan.
DORA is een praktische referentie architectuur met voorbeeld architectuurproducten voor een overheidsorganisatie. DORA wil helpen om een organisatie te voorzien van architectuur(documenten) waarin naast bijvoorbeeld interoperabiliteitsaspecten, met name de lokale organisatieproblematiek wordt geadresseerd en voorzien van werkbare oplossingsrichtingen. DORA hanteert daarom : One Size fits for None. DORA splitst voor gemeenten de architectuur op verschillende soorten gemeentelijke architecturen.
DORA maakt gebruik van de theorie en de standaard sjablonen uit de Dragon1 Resources voor het maken en documenteren van architectuurproducten. DORA maakt gebruik van NORA en GEMMA voor de basisinhoud van de architectuurdocumenten. Deze basisinhoud wordt aangevuld met oplossingen voor de generieke lokale problematiek bij overheidsorganisaties.
DORA formuleert onder andere architectuurprincipes meer praktisch uitvoerbaar in de architectuurdocumenten dan in NORA en GEMMA het geval is. In de DORA-architectuurdocumenten wordt ook groot verschil gemaakt tussen concepten, elementen, componenten, objecten en technische producten waaruit een bouwwerk, zoals een informatievoorziening, bestaat.
De visualisaties in DORA zijn ook afgestemd op dit verschil, en de visualisaties zijn specifiek afgestemd, als perspectieven, op de gezichtspunten van verschillende belanghebbenden. Het willen benoemen, onderkennen en definiëren leidt tot legitieme aanvulling en aanpassing van wat er aan architectuur in NORA en GEMMA staat.
DORA vult tevens de ruimte in op technische architectuur (ICT-Infrastructuur) gebied die niet wordt geadresseerd door NORA en GEMMA, zodat een gemeente beschikt over een informatie architectuur en technische architectuur die op elkaar passen en elkaar mogelijk maken.
NORA en GEMMA geven inhoudelijk duidelijk aan welke richtingen zoals concepten en principes voor overheidsorganisaties in het algemeen en gemeentes in het bijzonder toekomstvast en duurzaam zijn. Waaronder zaaksgewijs werken, no wrong door, de basis op orde en Mid Office. Omdat NORA, GEMMA, enterprise architectuur en informatie architectuur in het algemeen echter zeer kennisintensief zijn, hebben veel overheidsorganisaties een grote uitdaging om deze zaken praktisch te implementeren. Vandaar dat er DORA is.
Wilt u meer weten over het formuleren van Architectuurprincipes en Dragon1?
U kunt het boekje Architectuurprincipes, de Nederlandstalige Dragon1 paperback, bestellen bij Bol.com, Managementboek.nl en iedere boekhandel in Nederland en België.
print extra_voting_forms_show_form($node,'n' ,4 ,'small') ?>
|
![]() |
Lees hier over de DORA-presentatie die ik bij de gemeente Amsterdam heb gegeven:
http://www.xr-magazine.nl/blogs/273/overheid/dora-presentatie-voor-de-ge...
Nieuwe reactie inzenden