Blog

Postgres biedt een oplossing voor de groeiende datadiversiteit

Datacenters bevatten tegenwoordig een steeds diverser arsenaal aan technologieën voor het beheer van data, van enterprise relationele databases tot standalone NoSQL-only oplossingen met allerlei gespecialiseerde uitbreidingen. Dit is een noodzakelijk kwaad, omdat de data steeds diverser is geworden door de opkomst van smartphones, web-apps en alles wat onder het Internet of Things valt. Toch zijn er ook manieren om al deze verschillende datatypen dichter bij elkaar te brengen.

Door de snelle ontwikkelingen in de IT-wereld waren de vele datatypen en databases onvermijdelijk, net als de beheeroplossingen die daarvoor nodig zijn. Het zorgt echter voor grote uitdagingen bij het combineren van die data om er allerlei inzichten en waarde uit te halen. Denk bijvoorbeeld aan een omgeving met een oud Oracle legacy-systeem, een nieuwe documentdatabase en daarnaast nog  een Hadoop-cluster waar je niet direct je vinger op kunt leggen. Het goede nieuws is dat de laatste versie van Postgres nu, door de toevoeging van Foreign Data Wrappers (FDW), als databeheeroplossing kan worden ingezet, om deze integratie-uitdagingen het hoofd te bieden.

Foreign Data Wrappers
De slimme nieuwe feature in Postgres, genaamd Foreign Data Wrappers (FDW), maakt het mogelijk dat Postgres-databases met andere data-stores gelinkt kunnen worden. Database-gebruikers en applicatieprogrammeurs zijn daardoor in staat om deze data net zo te benaderen en bewerken als een native Postgres-tabel. Met een FDW voor MongoDB kan er bijvoorbeeld een query gedaan worden op de data van een document-database, om deze vervolgens samen te voegen met data van een lokale Postgres-tabel. Dit kan gewoon door SQL te gebruiken. Je kunt deze data bekijken, sorteren en groeperen in rijen, kolommen, of als JSON-documenten presenteren. Het is zelfs mogelijk om data direct weg te schrijven (insert, update en delete) naar de oorspronkelijke document-database van Postgres, alsof het een naadloos geïntegreerd geheel is.

Lezen en schrijven
Het bovenstaande is een krachtig voorbeeld van wat er tegenwoordig met Postgres mogelijk is. De voordelen worden echter vermenigvuldigd als je het toepast op meerdere applicaties en databases in je datacenter. En bedenk bovendien dat je hetzelfde kunt doen met een Hadoop-cluster of een MySQL-database.
Inmiddels zijn er door de inspanningen van partijen als EnterpriseDB ook FDW's beschikbaar voor uiterst diverse databronnen als Twitter en Oracle, en nog vele anderen. Die laatste categorie biedt vaak wel de mogelijkheid om de data in te lezen, maar het wegschrijven van data wordt nog niet altijd ondersteund. Gezien de toenemende vraag naar dit soort oplossingen, wordt echter verwacht dat deze FDW's op termijn updates zullen krijgen om dit mogelijk te maken.
EnterpriseDB heeft de vernieuwingen in Postgres nu ook aangegrepen om FDW's te ontwikkelen voor MongoDB, MySQL en Hadoop, met zowel lees- als schrijfmogelijkheden. Deze zijn vervolgens weer aan de open source community teruggegeven via de Github repository.
Het realiseren van deze interconnectiviteit is relatief eenvoudig in Postgres, door de manier waarop deze database is ontworpen. Postgres is een object-relationele database, en daarom wordt functionaliteit in Postgres gedefinieerd als simpele objecten. Objecten die gemanipuleerd, aangepast en verder uitgebouwd kunnen worden. Het toevoegen van een nieuw datatype zoals JSON voor de opslag van data uit vanuit andere bronnen was daardoor relatief eenvoudig. Simpelweg een kwestie van de regels volgen, net als bij alle andere objecten.

Deze blog is geschreven door Jeannot Bos. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van JeannotBos
Jeannot Bos
EnterpriseDB - Sales Director Europe

Jeannot is een inspirende leider met een succesvolle track-record. Hij is resultaatgericht en kan een sterke bijdrage leveren aan het groeien van de business van sofware en SaaS-bedrijven. Dit doet hij door relaties met potentiële klanten te bouwen op basis van wederzijds vertrouwen.

 
Reacties
Meindert Hof op maandag 29 juni 2015 21:07

"Inmiddels zijn er door de inspanningen van partijen als De Enterprise Architectuur ook FDW's beschikbaar voor uiterst diverse databronnen als Twitter en Oracle, en nog vele anderen. Die laatste categorie biedt vaak wel de mogelijkheid om de data in te lezen, maar het wegschrijven van data wordt nog niet altijd ondersteund. "

Het zou echt een grote stap vooruit zijn om dit laatste ook te gaan gebruiken. Ik kijk hier dan ook naar uit. Verder interessant overzichtsartikel, vooral goed leesbaar gemaakt voor mensen die niet alle termen kennen.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.