Blog

Belang van relationele databases in het Internet of Things

 De volgende grote technologische trend is het Internet of Things. Hiervoor zijn inmiddels allerlei verschillende innovatieve oplossingen en platformen in ontwikkeling. Op internetfora wordt er heel veel over geschreven, maar zelden komt in deze discussies de relationele database ter sprake. En dat is geheel onterecht, als je het mij vraagt.

 
We zijn op weg naar een wereld waarin alles onderling verbonden is. Slimme apparaten communiceren met elkaar om aan de toenemende technologische verwachtingen van mensen te voldoen. Er ontstaan nieuwe oplossingen en manieren om data te verzamelen, te verbinden en analyseren. De algemene principes van dataverkeer zijn echter niet veranderd. Gegevens moeten in een bredere context inzichtelijk gemaakt worden, of die nu aangeleverd zijn door een slimme koelkast, een smartphone-applicatie of door een sensor op een spoorwegovergang. Zowel informatiemanagers als datawetenschappers moeten immers weten hoe data die is verzameld via slimme apparaten in verhouding staan tot andere bedrijfsdata.

 

Lappendeken

De enorme toename van data vanuit mobiele apparaten en applicaties, sociale media en machines, heeft er al voor gezorgd dat data-professionals op zoek zijn gegaan naar nieuwe oplossingen. Het typische datacenter bestaat tegenwoordig uit een lappendeken van datamanagement-technologieën. Van enterprise relationele databases en standalone niche NoSQL-only oplossingen tot gespecialiseerde extensies, het wapenarsenaal van een datamanager wordt steeds gevarieerder.  

Eén van de grootste uitdagingen voor een datamanagers, is het integreren van gegevens uit verschillende nieuwe databronnen met bestaande gegevens uit oplossingen die al tijden in gebruik zijn. Dit is erg belangrijk, omdat de data anders niet naar behoren geanalyseerd en gebruikt kan worden. Met andere woorden: hoe zorg je voor een goede integratie van een reeks gegevens uit Hadoop-clusters of MongoDB-implementaties met de bestaande relationele tabellen, zodat er een zinvolle snapshot gemaakt kan worden?

 

Foreign Data Wrappers

Volgens mij blijven relationele databases een belangrijke rol spelen. En dan in het bijzonder open source-alternatieven, zoals Postgres. Met de slimme functie Foreign Data Wrapper (FDW) heeft Postgres zich ontpopt als de optimale datamanagement-oplossing voor alle integratie-uitdagingen. Met deze FDW’s kan data uit verschillende bronnen, zoals MongoDB, Hadoop en MySQL, gemakkelijk geïntegreerd en gebruikt worden. De FDW’s verbinden externe databronnen met Postgres-databases, zodat gebruikers er toegang tot kunnen krijgen en de deze externe data kunnen manipuleren als ware het native Postgres-tabellen.

De inzet van FDW’s maakt dat Postgres kan functioneren als centrale hub in een enterprise database. Vooral het gebruik van het JSON-datatype, dat NoSQL ondersteunt, is hierbij erg belangrijk. Niet voor niets is de toevoeging van JSON één van de belangrijkste onderdelen van de laatste release van Postgres geweest. Hierdoor kunnen gebruikers ook ongestructureerde datatypes en andere programmeermethodes gebruiken, zonder dat de database de belangrijke ACID-compliancy verliest. Dit komt omdat Postgres extensible, oftewel uitbreidbaar, is. Uniek in de databasewereld is dat Postgres werd ontwikkeld met uitbreiding in het achterhoofd. Het is daardoor gemakkelijk om nieuwe datatypes, indexeringen, talen en andere zaken toe te voegen zonder afbreuk te doen aan bestaande functies.

Grote veranderingen

Door het IoT zullen organisaties grote veranderingen moeten doorvoeren om een holistisch en real-time inzicht te krijgen in de interesses en behoeftes van zakelijke partners en klanten. Postgres is in staat om in deze nieuwe tijd een dataplatform te leveren, waarmee IT-afdelingen hun database-managementsystemen kunnen transformeren en budget overhouden om nieuwe IoT-applicaties te ondersteunen.

De FDW’s van Postgres bieden IT-organisaties de mogelijkheid om bestaande data uit een relationele DBMS'en te verrijken met NoSQL-functionaliteiten in een enkel platform. Door deze twee databronnen samen te brengen, kunnen IT-afdelingen een holistisch beeld creëren van klanten en partners. Met dit beeld kunnen intelligente aanbevelingen en gerichte acties ondernomen worden om zo de customer engagement te verbeteren. Een slimme manier van klantbinding, die zeker nodig zal zijn in de toekomst van het Internet op Things. Want of een klant nu een pushnotificatie op zijn smartphone krijgt of de wasmachine vertelt welk wasmiddel het meest geschikt is voor het wassen van sportkleding, goed en effectief databeheer is hierbij noodzakelijk. 

Deze blog is geschreven door Jeannot Bos. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van JeannotBos
Jeannot Bos
EnterpriseDB - Sales Director Europe

Jeannot is een inspirende leider met een succesvolle track-record. Hij is resultaatgericht en kan een sterke bijdrage leveren aan het groeien van de business van sofware en SaaS-bedrijven. Dit doet hij door relaties met potentiële klanten te bouwen op basis van wederzijds vertrouwen.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.