Blog

Oracle schaft zijn populairste database-licenties af

Vanaf 1 december 2015 biedt Oracle niet langer twee van zijn meest populaire database-licenties aan. In plaats daarvan wordt er een nieuwe licentie in het leven geroepen, die de bestaande opties beperkt en klanten richting de duurdere Enterprise Edition duwt. Dit dwingt veel bestaande Oracle-klanten in het onwelkome dilemma om de minst pijnlijke van twee kostbare opties te kiezen.
 
Voor degen die niet met de details bekend zijn: Oracle heeft de zogeheten SE- en SE1- databaselicentie afgeschaft en die worden vanaf versie 12.1.0.2 van de database vervangen door een nieuwe versie, genaamd Oracle SE2. Deze licentie is 20 procent duurder dan SE1, en even duur als SE, maar biedt 50 procent minder capaciteit door het maximaal aantal toegestane aantal van 4 CPU-sockets terug te brengen naar 2, met een maximum van 16 CPU-threads per instance. Verder wordt het minimale aantal named user plus-licenties verhoogd van 5 naar 10, en het maximale aantal Real Application Cluster (RAC) implementaties is in het vervolg beperkt tot slechts 2 clusters van één socket met elk een maximum van 8 gelijktijdige CPU-threads. 
 
Support zonder support
Wijzigingen in licentiemodellen hebben uiteraard een impact op de aankoopbeslissing voor potentiële nieuwe klanten, maar een nog veel grotere impact op de bestaande gebruikers. 
Stel je voor wat het betekent voor een gemiddelde Oracle-klant die op een 4-socket server draait met 8-core processors per socket. Het maximale gebruik bij een Oracle SE2-licentie is een 2-socket server. De gebruiker wordt daardoor geconfronteerd met een prijsstijging van maar liefst 4.000%, omdat hij moet overstappen op de Enterprise Edition met een licentie voor 32 cores. Het alternatief is 'upgraden' naar de SE2-licentie en twee nieuwe database-servers kopen, die elk een maximale capaciteit van 2 sockets hebben, en de implementatie vervolgens verdelen over twee servers. Als Oracle RAC echter onderdeel was van de implementatie, dan zou de SE2-beperking slechts 1 socket per node toestaan met een maximum van 2 nodes en 8 CPU-threads per instance. Dit zou dan hoogstwaarschijnlijk aanpassingen aan de applicatie vereisen of het accepteren van mindere performance-capaciteit van de cluster. 
Klanten kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om hun bestaande Oracle SE-license te blijven gebruiken, maar dat is een risicovolle onderneming. Na 31 augustus 2016 levert Oracle geen ondersteuning, patches en upgrades meer, ook al moeten klanten waarschijnlijk welk gewoon hun support-kosten blijven betalen. Dit stelt Craig Guarente, de voormalige VP van Oracle Contracts and Audits, die sindsdien  Palisade Compliance oprichtte, een Oracle-licentie consultancy-bedrijf. Palisade beschrijft dit in detail in een blog. Guarente: “Oracle audit-teams (LMS) gaan waar het geld is. Klanten die niet upgraden naar SE2 stellen zichzelf mogelijk bloot aan een hogere kans op een audit, nu of in de nabije toekomst.”
Dit alles lijkt dus een vrij effectieve manier van Oracle om het speelveld in zijn eigen voordeel te veranderen ten koste van bestaande klanten. Gebruikers van de SE-licentie die niet willen ‘upgraden’ worden gedwongen te betalen voor de support die ze niet ontvangen. Het alternatief is dat ze allerlei wijzigingen moeten doen in hun infrastructuur of de kostenstijgingen moeten accepteren door over te stappen op de naar Enterprise Edition. Doen ze dat niet, dan lopen ze nu of in de toekomst het risico de licentiebeperkingen te overschrijden. 
 
Open source-gebruik neemt toe
Er zijn inmiddels al bedrijven die door de licentiewijziging van Oracle naar alternatieven zijn gaan kijken, wat te zien is in de snel stijgende gebruikersaantallen van open source database-oplossingen, zoals EDB Postgres van EnterpriseDB. In een rapport uit april 2015, genaamd State of Open Source RDBMS 2015, stelt het onderzoeksbureau Gartner dat open source relationele databases inmiddels op gelijke hoogte staan van traditionele oplossingen voor de meeste workloads. Verder adviseren ze dat enterprise IT-afdelingen open source databases moeten gaan inzetten voor nieuwe implementaties en bestaande commerciële relationele databases zoveel mogelijk moeten vervangen, waar dit mogelijk is. Zij gaan zelfs zo ver dat ze verwachten dat in 2018 70% van alle nieuwe en 50% van alle bestaande workloads zullen draaien op open source RDBMS’en. 
Ten slotte, roept Gartner IT-afdelingen op om vendoren te kiezen die met een abonnementsmodel werken. Open source-leveranciers als EnterpriseDB  lopen voorop door de flexibiliteit die ze bieden met dit soort prijsmodellen, waarin alle licentie en supportkosten zijn inbegrepen. In het licht van de licentiewijziging van Oracle, is de belangrijkste vraag niet waarom Oracle meer inkomsten uit bestaande klanten probeert te halen, maar waarom deze klanten niet overstappen op een beter open source alternatief?
Deze blog is geschreven door Jeannot Bos. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van JeannotBos
Jeannot Bos
EnterpriseDB - Sales Director Europe

Jeannot is een inspirende leider met een succesvolle track-record. Hij is resultaatgericht en kan een sterke bijdrage leveren aan het groeien van de business van sofware en SaaS-bedrijven. Dit doet hij door relaties met potentiële klanten te bouwen op basis van wederzijds vertrouwen.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.