Blog

MongoDB gebruikt Postgres om gaten in eigen functionaliteit te dichten

In een recente blogpost, MongoDB 3.2: Now Powerded by PostgreSQL, las ik tot mijn verbazing dat de nieuwste release van MongoDB's, versie 3.2, gebruikmaakt van Postgres voor zijn nieuwe BI-connector. Deze is speciaal ontworpen om met SQL-compliant data-analyse-tools te werken. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het lijkt erop dat inmiddels zelfs de grootste naam in NoSQL-land is gezwicht voor de krachtige Postgres relationele database.

De Postgres-gemeenschap reageerde positief op dit nieuws, ondanks voorspellingen over de ondergang van relationele technologie ten gunste van NoSQL. Dit blijkt onder andere uit het blog Meet the newest member of the PostgreSQL community: MongoDB, Inc. Maar bovenal onderstreept deze stap van MongoDB een belangrijke en groeiende trend in de database-industrie, namelijk dat leveranciers druk bezig zijn om de gaten in hun functionaliteit te dichten om zo aan de snel veranderende behoeften van eindgebruikers te kunnen voldoen.

Data is waardeloos in een silo
Het datamanagement-landschap verandert razendsnel. Er worden continu nieuwe innovaties en oplossingen op de markt gebracht om nieuwe workloads te beheren, nieuwe data vast te leggen en nieuwe mogelijkheden te ontsluiten. MongoDB speelt hier een rol bij - net als veel andere partijen in de data-management community – maar zeker niet de belangrijkste. De reden is eenvoudig: gegevens hebben geen waarde als ze in een silo zijn opgeslagen. Het is namelijk steeds belangrijker om je gegevens beschikbaar te maken voor anderen buiten de eigen silo. Alleen dan kun je de maximale waarde halen uit je investeringen in oplossingen voor SQL, NoSQL, Big Data en streaming data-analytische systemen.

Foreign data wrappers
Postgres heeft een uiterst flexibele architectuur en biedt al jaren een universeel toegangspunt voor ongelijksoortige datasystemen in de vorm van van Foreign Data Wrappers (FDW’s). Dit is een implementatie van SQL/MED (Management of External Data), een onderdeel van de SQL 2003-standaard. FDW’s stellen het OLTP system of record, in dit geval Postgres, in staat om alle informatie van een organisatie in één overzicht te integreren. Je kunt hier meer over lezen in mijn eerdere blog over dit onderwerp. Het object-relationele fundament van Postgres maakt continue innovatie mogelijk, onder andere door volledig geïntegreerde JSONB-datatypes. Daarmee biedt het de flexibiliteit waar bedrijven als MongoDB op kunnen vertrouwen als ze Postgres inzetten om hun analytische mogelijkheden uit te breiden. Dit is slechts één voorbeeld van hoe Postgres meegroeit met de behoeften van eindgebruikers op een manier waar andere databases niet in slagen, of ze nu relationeel, NoSQL, NewSQL of iets anders zijn. Door die flexibiliteit is Postgres in staat om veel verschillende toepassingen en innovatieve gebruiksscenario’s te ondersteunen.

Open source community
De Postgres-community ontwikkelt continu verder aan nieuwe en verbeterde enterprise FDW’s, onder andere in samenwerking met partijen als EnterpriseDB (EDB). Zo zijn een aantal FDW’s in de Postgres open source gemeenschap terecht gekomen, waaronder één voor MongoDB en één voor Hive/HDFS. Organisaties kunnen hiermee een samenhangend overzicht van hun gegevens creëren, ongeacht de gebruikte storage-engine. Door die FDW’s is Postgres een centraal onderdeel van elke hybride datastrategie. Postgres kan hierdoor namelijk fungeren als het centrale platform waarin data wordt geïntegreerd, zonder de beperkende grenzen van SQL en NoSQL. Het is daarom niet zo vreemd dat MongoDB ervoor heeft gekozen om Foreign Data Wrappers in Postgres te gebruiken om SQL en NoSQL te kunnen combineren. Het feit dat MongoDB Postgres gebruikt als BI-connector is een geweldige bevestiging van de kracht van Postgres in een hybride dataplatformstrategie. Voor meer informatie hierover, raad ik je aan eens te kijken naar de presentatie van Bruce Momjian’s op PGConf Silicon Valley 2015, genaamd Making Postgres Central in Your Data Center

Deze blog is geschreven door Jeannot Bos. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van JeannotBos
Jeannot Bos
EnterpriseDB - Sales Director Europe

Jeannot is een inspirende leider met een succesvolle track-record. Hij is resultaatgericht en kan een sterke bijdrage leveren aan het groeien van de business van sofware en SaaS-bedrijven. Dit doet hij door relaties met potentiële klanten te bouwen op basis van wederzijds vertrouwen.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.