Column

Evolutie versus revolutie van het mainframe

Wat te doen met het mainframe en de applicaties die erop draaien. Het functioneert als een zonnetje, maar hoe meer je er gebruik van maakt des te duurder het wordt. Daarnaast wordt ook nog eens de generatie IT’ers die de taal van het mainframe spreekt steeds schaarser. Toch klampt menig IT’er zich vast aan de roemruchte uitspraak ‘If it aint broke, don’t fix it’, maar voor degene die betrokken is bij het IT vak en bij de organisatie is het wel degelijk een interessant vraagstuk. Alles bij het oude houden, daarvan is dan geen sprake. De vraag is echter: Gaan we voor een evolutie of een revolutie van het mainframe?

Revolutie, oftewel alles of niets. Een complete overstap naar een ander platform waarbij alle applicaties herschreven worden om te kunnen draaien op Linux, Windows of UNIX. Deze platformen hebben als grote voordeel dat zij vele malen voordeliger zijn in gebruik. Dit is verleidelijk, maar voordat de investering van het herschrijven van de applicaties is terugverdiend kan het innoveren opnieuw beginnen. De hoge kosten van het herschrijven blijken niet op te wegen tegen de lagere kosten in gebruik. Herschrijven neemt bovendien niet alleen heel veel tijd in beslag, maar brengt ook de betrouwbaarheid van de applicaties in gevaar. En dat is in geen enkel geval acceptabel.

Moeten we dan toch alles bij het oude houden? Nee, dat zou een verkeerde conclusie zijn. Naast een revolutie van het mainframe naar een open platform is ook een evolutie mogelijk, oftewel doorontwikkeling en modernisatie. Daarbij worden de waardevolle applicaties als uitgangspunt genomen.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om de code met behulp van moderniseringstools over te brengen naar een nieuw platform. De tijd voor het herschrijven van de applicaties blijft daarmee bespaard. De tijdswinst kan wel oplopen tot zo’n 3 tot 4 jaar die het herschrijven in beslag zou hebben genomen. Door de snelle doorlooptijd wordt innovatie ook niet in de weg gestaan. Bovendien gaat er geen waarde verloren die de oorspronkelijk op maat gesneden applicaties met zich meebrachten. Door een evolutie van het mainframe behoudt de organisatie de voordelen van het maatwerk en gaan de variabele kosten omlaag.

Een andere mogelijkheid is een meer stapsgewijze evolutionaire aanpak om de systeemontwikkeling en het onderhoud op een moderner platform te doen. Door bijvoorbeeld de ontwikkelomgeving met een moderne PC-gebaseerde tooling te doen, kan al veel bespaard worden en wordt de flexibiliteit en kwaliteit van de applicaties verbeterd. Ook kan, meteen of later, de testomgeving worden gerehost, zodat alleen productie nog op het mainframe draait. Op deze manier is het heel goed mogelijk om de OTAP-straat deel voor deel te moderniseren.

Moeten we daarom niet meer nadenken over een revolutie? Integendeel, alle opties moeten zorgvuldig afgewogen worden om tot een gefundeerde beslissing te komen. Inzicht in de voor- en nadelen van verschillende mogelijkheden is daarbij essentieel. Dus zou ik IT’ers van nu willen adviseren: ook al draait het mainframe als een zonnetje, kijk eens hoe het nog zonniger kan.

Deze column is geschreven door Huib Klink. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen column
Categorie:   
Auteur
afbeelding van HuibKlink
Huib Klink
Micro Focus - Specialist software development, mainframe en applicatie moderniseringstrajecten

Huib Klink is werkzaam als Senior Consultant / Presales bij Micro Focus. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van software development, mainframe en applicatie moderniseringstrajecten. Huib Klink heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in de realisatiefase van nieuwbouw, onderhoud en migraties, met name technische architecturen, ontwikkelomgevingen en koppelingen. Binnen zijn diverse werkkringen geldt hij als de goeroe op het gebied van COBOL. Zijn kennis en inzicht wordt binnen Micro Focus dan ook gebruikt om de wensen uit de markt te vertalen in de productontwikkeling en -verbetering. Als trainer draagt Huib actief bij aan het in stand houden en uitbreiden van de COBOL kennis in de markt. Naast zijn werkzaamheden bij Micro Focus is Huib actief lid als landvertegenwoordiger van de internationale COBOL ISO standaardisatiecommissie. In die rol is hij actief betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe COBOL standaard.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.