Nieuwsbericht

KING plaatst kanttekening bij Checklist Dienstverlening BZK

De kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening is veel meer dan alleen goed georganiseerde elektronische dienstverlening. Dat stelt het nieuwe Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) naar aanleiding van de “Checklist Dienstverlening 2010” die het ministerie van BZK op 14 januari publiceerde. Daarin kwamen gemeenten in heel Nederland er over het algemeen niet goed uit.

KING vindt dat met de checklist teveel de nadruk wordt gelegd op de implementatie van instrumenten. Terwijl gemeenten zich zouden moeten richten op de tevredenheid van hun burgers in het algemeen. Die tevredenheid van burgers over hun gemeente is niet te meten door alleen te kijken naar al dan niet behaalde NUP-doelstellingen op het gebied van elektronische dienstverlening en de gemeentelijke website. KING pleit dan ook voor een nuancering van de checklist.

Checklist
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken stelde een lijst met 40 maatregelen op, allemaal doelstellingen vanuit het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (NUP). Dit zijn doelstellingen die de totstandkoming van de e-overheid moeten bevorderen. Het programma Antwoord© is zo’n programma: alle gemeenten moeten met hetzelfde telefoonnummer werken. Ook moeten burgers online een afspraak kunnen maken met hun gemeenten. Gemeenten nemen het onderwerp dienstverlening zeer serieus. Ze werken hard aan het verbeteren van hun dienstverlening en werken mee aan de doelstellingen vanuit het NUP.

Download hier de checklist van BZK:
http://www.antwoord.nl/binaries/antwoord/pdf/checklistgemeenten-1.pdf

Lees hier het bericht op de website van Antwoord:
http://www.antwoord.nl/actueel/nieuws,2010/januari/14-netnummer-Antwoord--in--Checklist--BZK.html

KING
KING is het nieuwe Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten, dat sinds 1 januari 2010 operationeel is. KING gaat voor de kwaliteit, transparantie en betrouwbaarheid van openbaar bestuur en helpt gemeenten daarbij. Dat doet KING vanuit drie pijlers: e-dienstverlening, Bestuurskrachtmeting en Visitatie en de pijler Benchmarking, Ontwikkeling en Innovatie (BOI). Kijk voor meer informatie op de website: www.kinggemeenten.nl.
 

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.