Nieuwsbericht

Auteursrecht op software beschermt alleen de broncode

Het Europese Hof van Justitie is gevraagd een oordeel te geven over de precieze reikwijdte van het auteursrecht op software. Dit heeft geleid tot een boeiende uitspraak die richting moet geven in dit lastige domein.

Software auteursrecht

Het probleem van software zit  in het abstracte karakter van software. Software is technisch en bevat vooral functies en subroutines. Die eerder lijken goed te passen binnen de octrooibescherming. Toch is in EU-verband gekozen software op basis van het auteursrecht te beschermen. 

Wat is beschermt en wat niet?

Maar welke onderdelen van software zijn beschermd en welke niet?

Sinds de Softwarova uitspraak staat vast dat softwareauteursrecht gaat over de broncode (wat ‘onder de motorkap huist’). De schermen (grafische voorstelling op het beeldscherm) worden beschermd door het ‘gewone’ auteursrecht. Dit nieuwe arrest borduurt daarop voort: het Hof van Justitie moest oordelen welke onderdelen nu precies wel en niet onder het softwareauteursrecht vallen.

Functionaliteit valt niet onder het copyright

Het Hof van Justitie concludeert nu dat het softwareauteursrecht niet zit op de functionaliteit van software. Enkel en alleen op de specifieke implementatie van die functionaliteit in de vorm van sourcecode.

Een inbreuk op een softwareauteursrecht kan daarom alleen worden vastgesteld als wordt bewezen dat de sourcecode dezelfde totaalindrukken vertoont. Stellen dat een applicatie hetzelfde functioneert is onvoldoende. 

bron: http://www.recht.nl/nieuws/ict/index.html?nid=4fa164c08006af51734

 

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.