Nieuwsbericht

Innovatiemonitor regio Foodvalley onderstreept samenwerking IT en agrofood

Veenendaal, 4 oktober – Samenwerken om duurzame doelen te bereiken, blijkt een optimaal uitgangspunt voor innovatie en groei. Uit de recent verschenen innovatiemonitor in de regio Foodvalley blijkt dat IT en de foodsector juist veel samenwerken bij innovatie en ook het meest samenwerken met kennisinstellingen zoals Wageningen University & Research (WUR) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Deze cross-sectorale samenwerking verbindt verschillende sectoren en ketens met elkaar.

De Regio Foodvalley is dit jaar gestart met een innovatiemonitor in samenwerking met WUR en Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en heeft inzicht opgeleverd op het innovatieve gehalte van acht gemeenten in de regio en de best practices van innovaties.

Taste of IT
Om de samenwerking op innovatie cross-sectoraal te ondersteunen is onlangs het initiatief ‘Taste of IT’ gestart. Meer dan 100 IT-bedrijven, regio Foodvalley gemeenten, WUR en vele onderwijsinstellingen werken in het ICT Campusprogramma samen om elkaar over grenzen en kennisgebieden te versterken. Dit is vastgesteld in het convenant dat in 2017 is ondertekend. Het doel is om de regio bekend te maken als kennisrijke, innovatieve en aantrekkelijke broedplaats en hét landelijke ICT Centrum te worden met cross-overs in Food, Health en Tech. Hoogwaardige kennis wordt omgezet in toepassingen die zorgen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Cross-over is de toekomst
Voorzitter Henk Kievit van Stichting ICT Valley over het initiatief: “Door het combineren van sectoren breng je veel kennis bij elkaar, waardoor nieuwe innovaties en nieuwe verdienmodellen kunnen ontstaan. Dat is de toekomst. Er zijn al vele voorbeelden bekend. Met Taste of IT willen we de regio nog meer op de kaart zetten en cross-sectorale samenwerking stimuleren. Een belangrijke stimulator is de inzet van hoogwaardige technologie-toepassingen.”

EagleSensing
Een mooi voorbeeld van een cross-sectorale samenwerking van innovatie in het bedrijfsleven is EagleSensing. Deze sterk groeiende startup, gevestigd in Wageningen, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geo- en teledetectiesystemen voor problemen in het gewasbeheer in grote plantages. Inmiddels zijn de analyseprotocollen uitgebreid in verschillende geografische gebieden en industrieën, zoals landbouw, bosbouw en verzekeringen. Met behulp van drones en satellieten analyseren zij met eigen software de luchtfoto’s en GPS-gegevens. Zo kunnen ze bijvoorbeeld precies zien hoeveel ramen er na een storm kapot zijn in een kas. Dit concept slaat aan. Over de hele wereld is vraag naar dergelijke techniek. EagleSensing kan een grote rol spelen voor bijvoorbeeld boeren, want een betere oogst zonder foute gewassen betekent meer voedsel voor de groeiende wereldbevolking.Tijdens de eerste ICT-awards FoodValley in mei dit jaar heeft EagleSensing de eerste prijs ontvangen in de categorie Most Distinghuished Cross-over Food & ICT of the Year.

Perstour
Op 18 oktober kunt u vijf verschillende innovatieve projecten in de praktijk bekijken in de regio FoodValley tijdens de Taste of IT-perstour. AgroCares, Wageningen Food & Biobased Research, Alliantie Voeding in de Zorg, Moba en Mprise delen hun kennis, waarin de verbinding en innovaties tussen verschillende sectoren en ketens zichtbaar is.

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.