Nieuwsbericht

Rapport over mislukte migratie Heerenveen naar OpenOffice.org beschikbaar

Eind 2009 nam de gemeente Heerenveen het besluit om van OpenOffice.org (open source) af te stappen en weer te kiezen voor Microsoft. Dat ondanks de over het algemeen positieve ervaringen binnen de Friese gemeente met het open officepakket.

In januari 2010 namen Frans Nauta, (lector Innovatie Publieke Sector en ambassadeur open source software en open standaarden voor het ministerie van EZ), Michiel Leenaars (directeur Internet Society Nederland) en Cor Nouws (ICT-adviseur), op verzoek van het programmabureau NOiV en de gemeente Heerenveen, poolshoogte. Gesproken werd met drie medewerkers die vanuit verschillende hoeken betrokken waren bij het project.

De invoering van het open sourcepakket OpenOffice.org in de gemeente Heerenveen verliep moeizaam. Uit de begin 2010 gehouden interviews is onder meer naar voren gekomen dat de problemen werden veroorzaakt door een combinatie van factoren: technische knelpunten (netwerk, verouderd besturingssysteem), parallelle invoering van andere software en processen, een taaie historische afhankelijkheid van leveranciersspecifieke koppelingen met andere gemeentesystemen (tweedelaags lock-in), inhoudelijk te beperkte (interne) opleidingen voor medewerkers, onvoldoende brede technische ondersteuning van buitenaf, en een helpdesk die niet voldoende was ingesteld op de vragen van een aanzienlijke groep ‘zware’ gebruikers (power users).

Bron: www.noiv.nl

Het complete rapport over de mislukte migratie van de gemeente Heerenveen naar OpenOffice.org is hier te downloaden.

Categorie:   
 
Reacties
rene russchen op zaterdag 10 maart 2012 0:23

Beste redactie,

Het lukt mij niet om het rapport zelf de download
Zouden jullie mij deze kunnen mailen

Alvast bedankt....

R Russchen
ICT Scala welzijn

Mark Paauwe op maandag 12 maart 2012 9:15

Beste Mevrouw/Heer R Russchen,

Bij mij werkt deze link:
https://noiv.nl/files/2010/04/Heerenveen_OpenOffice.org_.pdf

En ook als ik zoek via Google krijg ik een werkende link. Probeer dat ook anders even.

NOIV.nl is een externe website, dus ik heb geen controle vanuit XR Magazine over het beschikbaar zijn van links.

Met vriendelijke groet,
Mark Paauwe

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.