Nieuwsbericht

'Is de gemeente Amsterdam ten prooi gevallen aan ICT-dienstverleners?'

'De automatisering van de gemeente Amsterdam is zo gammel, dat chaos dreigt bij onder meer de aangiftes die worden gedaan bij de Belastingdienst.', zo stelt Het Parool. Echter over de basis-oorzaak (de root-cause) is nog niet veel bekend. Wel staat iedereen naar elkaar te wijzen over de schuldvraag. Het nieuws van eind vorige week maakt veel reacties los bij medewerkers dicht bij het vuur en deze reacties zijn niet mals.

In het artikel in Het Parool staat verder: 'Wethouder Eric Wiebes heeft de gemeenteraad vorige week in een besloten vergadering ingelicht over de problemen. Zo kan het bij de belastingdienst en afgiftes van vergunningen het misgaan. Bij storingen kunnen gegevens verdwijnen door het ontbreken van backups, met administratieve chaos tot gevolg.'

Het artikel vervolgt met 'Een ander gevaar vormen de vele datacenters die niet voldoen aan normen voor klimaatbeheer en veiligheid. Een stad als Amsterdam zou kunnen volstaan met twee tot drie datacenters, maar heeft er liefst vijftig. In een groot aantal loopt de temperatuur in de zomer soms op tot veertig graden en gaan systemen plat. Ambtenaren sturen hun mail vaak via gmail of hotmail om de trage gemeentelijke servers te ontwijken, die er soms uren over doen.'

En verder stelt men 'De ict-kosten van de gemeente beslaan 130 miljoen euro per jaar, negenduizend euro per ambtenaar. Andere grote gemeenten doen het met vijfduizend euro. Om de kosten omlaag te brengen, zijn eerst forse investeringen nodig. De grootste oppositiepartij, D66, wil een raadsonderzoek om boven tafel te krijgen hoe de ict zo kon ontsporen. Raadslid Carlien Roodink: ''Er ligt een plan om liefst 100 miljoen te investeren, alleen om puin te ruimen. Voordat we dat doen, moeten we lessen trekken uit het verleden.'''

Een rondgang bij de gemeente Amsterdam, via bronnen van XR Magazine, leert dat vele ICT-dienstverleners de gemeente hebben ondersteund en meegeholpen in het neerzetten van de inmiddels te complexe en overdadige ICT-omgeving. Vaak zonder goedgekeurde programma's van eisen en architectuurontwerpen.

De plannen van de overheid om met NUP, NORA en GEMMA onder andere een verregaande mate van standaardisatie voor elkaar te krijgen, hebben nog geen vaste voet aan de bodem gekregen. Er is zelfs door ICT-dienstverleners geadviseerd om niet het architectuurbeleid van Den Haag als leidraad te nemen. De architectuur van de ICT van de gemeente Amsterdam is daarom nu ook 'een eiland binnen Nederland, wat niet ten goede komt aan samenwerking tussen overheden', zo zegt een ICT-beleidsadviseur.

De slechte situatie bij de gemeente Amsterdam is nu aan het licht gekomen en hierdoor kunnen de interne medewerkers eindelijk hardop de vraag stellen: Waarom krijgen wij het niet voor elkaar om met de beste ICT-dienstverleners uit Nederland een goede ICT-omgeving te realiseren? Tot nu toe was deze vraag alleen nog maar aan het rondzingen in de wandelgangen.

De gemeente Amsterdam is geen softwarebedrijf. Alle ontwikkelingen op ICT-gebied overstijgen veruit de kennis van de gemeente. Aan beleidsontwikkeling geen gebrek en dat zit ook nog stevig in elkaar, gezien het feit dat vele gemeenten het ICT-beleid van de gemeente Amsterdam als richtinggevend voorbeeld zien.

De roep van verschillende medewerkers bij de gemeente Amsterdam is nu om de rol van ICT-dienstverleners, naast die van de eigen ICT-organisatie, te onderzoeken op het werken conform de normen, standaarden en architectuurbeleid van de overheid. 'En dan dient dit onderzoek niet te worden gedaan door ICT-dienstverleners zelf', zo stelt een manager informatie bij de gemeente.

Op de website webregio.nl staan nog details te lezen over de situatie van Amsterdam: 'Op de gemeentelijke computersystemen zijn maar liefst 15.000 verschillende programma's actief, waardoor het systeem onbeheersbaar is geworden. Al jaren is er een wildgroei van applicaties. Daardoor is de gemeente jaarlijks tientallen miljoenen euro's teveel kwijt en kunnen gegevens die uitgewisseld moeten worden niet aan elkaar gekoppeld worden. Een instelling als Jeugdzorg heeft daar last van.'

Wordt vervolgd...

Categorie:   
 
Reacties
Anoniem op maandag 13 september 2010 15:53

Het is niet de ICT die er zo'n rommel van maakt. De huidige stand van zaken heeft Amsterdam te danken aan de politiek.

Anoniem op zaterdag 18 september 2010 14:23

Het zijn niet de ambtenaren of de ICT afdeling die er een rommeltje van maken. De huidige politiek veranderd om de vier jaar. En dan gaan er weer andere personen zich met allerlei zaken bemoeien.
Laat staan als er een manager verdwijnt en er een nieuwe komt dan veranderd ook weer alles. Iedereen wil zijn eigen ding. Maar we zijn wel degelijk bezig met standaardisatie. Alleen wil de politiek altijd weer een andere gadget dan er standaard wordt aangeboden vanuit de organisaties. Als de politiek niet op één lijn zit hoe moet de organisatie dan volgen. En als de politiek standaardisatie roept waarom doen ze er zelf dan niet aan mee.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.