Nieuwsbericht

'Overheid verspilt nog steeds miljarden door mislukte ICT-projecten'

Jaarlijks vindt er een verspilling van miljarden plaats bij de overheid door mislukte ICT-projecten. Zo heeft het ministerie van Justitie onlangs nog de ontwikkeling van een ICT-applicatie stopgezet. Dit is gemeld op Radio 1. Ook staat dit in de volkskrant te lezen.

Hoogleraar informatica Chris Verhoef zei in Goedemorgen Nederland: 'Niemand weet precies hoeveel geld er verspild wordt,'. Verder gaf hij aan dat: 'De laatste schatting is uit 2003, toen werd er gesproken van een totaaluitgave aan ICT van tussen de acht en tien miljard euro. De helft daarvan zit in projecten die niet worden afgemaakt.'

Volgens Verhoef vallen risico’s twee keer zo hoog uit als de bij de private sector. Projecten zijn in zijn ogen te groot. Bizar groot zelfs: meer dan 20 miljoen. Systemen moet je wat hem betreft ook niet in eens bouwen, maar modulair en beheersbaar in kleine projecten.

Ook het CDA Tweede Kamerlid Ad Koppejan in ongeveer deze mening toegedaan. De aanstelling in 2009 van een Chief Information Officer heeft wat hem betreft niet genoeg geholpen. Hij zegt dat de overheid softwareontwikkeling niet als taak heeft en dat projectmatig werken nog in de kinderschoenen staat.

De overheid heeft onlangs ook een onderzoek opgestart om de voordelen van open source software te onderzoeken. Meer open source zorgt ervoor dat aan applicatieontwikkeling en beheer minder hoef te worden uitgegeven. Of dit ook daadwerkelijk het geval is voor overheidsorganisaties, moet nog blijken uit het onderzoek. Zo zou volgens een afstudeeronderzoek de politie veel geld kunnen besparen door gebruik te maken van open office in plaats van MS Office.

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.