Nieuwsbericht

ICT bij overheid minder ontwikkeld dan bij andere sectoren

De ICT Barometer van Ernst & Young toont aan dat ICT bij de overheid minder ontwikkeld is dan bij andere sectoren. 82% van de respondenten in de sector dienstverlening geeft aan dat zij thuis kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk, terwijl maar 64% van de respondenten bij de overheid deze mogelijkheid heeft. Mobiliteit en de toepassing van open source blijkt nog niet populair bij overheid. Bovendien hebben weinig overheidsinstanties ruimte voor een CIO.

Op het gebied van ICT-beleid moet nog veel gebeuren bij de overheid. Het verschil tussen de sector overheid en de sector dienstverlening is groot. Zo ziet 22% van de overheidsrespondenten een CIO in hun organisatie, bij de sector dienstverlening is dat 35%. Weinig overheidsmedewerkers hebben een laptop van de organisatie; 21% bij de overheid, terwijl 46% bij hun collega's in de sector dienstverlening hierover beschikt. Ook thuiswerken is niet voor alle overheidsmedewerkers mogelijk. Waar 64% van de overheidsrespondenten aangeeft van thuis uit op het netwerk te kunnen, ligt dat aantal in de dienstverlenende sector op 82%.

Open source

Bij 15% van de ondervraagde overheidsmanagers werkt de organisatie met open source software, terwijl dat percentage in de sector dienstverlening op ruim het dubbele (32%) staat. Guill van den Boom, partner bij Ernst & Young: "Binnen de overheid geldt dat open source software de voorkeur heeft boven gesloten source software. Daar blijkt in de praktijk nog weinig invulling aan te worden gegeven. Het is niet verwonderlijk dat de Algemene Rekenkamer onderzoek doet naar de besparingen die open source overheden kan brengen."

ICT verantwoordelijkheid

Opvallend is verder het relatief beperkte deel van de overheidsorganisaties dat een CIO kent. Guill van den Boom: "De aanstelling van de eerste CIO's binnen de Rijksoverheid en bij de gemeenten Amsterdam en Rotterdam krijgt nog te weinig navolging. Naar mijn idee zouden alle grote gemeentes een CIO of IT-directeur moeten hebben. ICT is een complex en integraal aspect van de bedrijfsvoering geworden."

De tekst van dit bericht is overgenomen uit een persbericht. XR Magazine is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht.

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.