Nieuwsbericht

Ernst & Young ICT Barometer: Groei ICT-budget verwacht

Het ICT-budget lijkt een positieve trend te hebben ingezet, na een continue daling sinds november 2008 en met een dieptepunt in juni 2009. De Ernst & Young ICT Barometer toont dat de 600 ondervraagden een duidelijke stijging verwachten in de ICT-bestedingen voor de komende 12 maanden. De belangrijkste redenen voor de te verwachte groei van het ICT-budget zijn onder meer een aantrekkende markt en bedrijfsgroei, hetgeen leidt tot meer personeel en dus meer ICT- gebruikers.

Een andere reden voor de stijging van het te verwachte ICT-budget is de toename van investeringen in online oplossingen, websites en social media. De ondervraagden voorzien uitgaven voor softwarelicenties, servers/netwerk/infrastructuur en telecomvoorzieningen zoals dataverkeer, telefonie en mobiele communicatie. De uitgaven waarvan de ondervraagden verwachten dat ze de komende 12 maanden het meest zullen toenemen, zijn investeringen in cloud computing en weboplossingen.

Overheid consolideert

Voor externe ICT-service zoals werkplekbeheer, softwareontwikkeling, hosting, security en infrastructuur, verwacht 33 procent van de geënqu(ee)teerden een stijging, terwijl 15 procent een daling voorziet. Opvallende stijgers zijn de sectoren handel/distributie, productie/industrie en overheid/not-for-profit. Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young: "Opvallend bij de overheidssector is dat we hier alleen een stijging van externe ICT-services zien, terwijl zowel de groei van inhuur als eigen ICT'ers is gereduceerd tot bijna nul. De overheidssector is duidelijk aan het bezuinigen. Het ICT-budget groeit heel licht, maar wordt gericht besteed aan de aanbesteding van ICT-services. Na een dip eind vorig jaar verwacht 35 procent van de overheidsrespondenten weer groei, terwijl 25 procent een daling verwacht."

Meer inhuur, minder aanname

De ontwikkeling van de inhuur van externe ICT'ers toont in de laatste 2 maanden voor het eerst sinds 2,5 jaar weer groei, met name binnen sector handel/distributie en bij organisaties met meer dan 500 werknemers. Op het gebied van interne ICT'ers toont de ICT Barometer sinds augustus 2008 een nagenoeg onbewegelijk markt. 14 procent van de ondervraagden voorziet groei, terwijl 10 procent spreekt over een afname van de eigen ICT-afdeling.

Onzekerheden op lange termijn

De ICT Indicator vertoont een stijging van 88 punten in januari 2011 naar 133 in april 2011. Casper Kruijt: "De indicatorgrafiek laat zien dat er vanaf begin 2010 sprake is van sterke fluctuaties in het herstel. Op dit moment is de Rijksoverheid druk bezig met consolidatie en bij het MKB zien we een voortzetting van eerder ingezette groei. Ook bij grote bedrijven zien we een beduidend positiever beeld. De verwachtingen op langere termijn zijn nog erg onzeker. Voor een aanhoudend herstel zal de indicator langere tijd op hoog niveau moeten blijven staan."

De tekst van dit bericht is overgenomen uit een persbericht.

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.